december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Gietvloer leggen

Gietvloer leggen

Hoe wordt een gietvloer gelegd?

Een gietvloer is een vloer die weinig onderhoud nodig heeft. Het is bestendig tegen krassen en is bovendien vloeistofdicht. Een professioneel gelegde gietvloer gaat jarenlang mee en kan worden gebruikt in iedere ruimte en woning. Daarnaast is het een erg stijlvolle vloer die in vrijwel elk interieur past. Gietvloeren zijn te krijgen in bijna alle kleuren en combinaties. Hierdoor is het een erg populaire keuze bij het leggen van een nieuwe vloer. In het volgende artikel worden de vijf stappen uitgelegd die worden uitgevoerd bij het leggen van een gietvloer.

Voorbereiding van de ondervloer

De eerste stap is het voorbereiden van de ondervloer, deze moet namelijk vlak, schoon en droog zijn. Is dit niet het geval? Dan moet de ondervloer eerst worden bijgewerkt. Aangezien de gietvloer direct op de ondervloer wordt geplaatst zijn alle oneffenheden in de ondervloer direct terug te zien in de gietvloer.

De ondervloer moet dus volledig egaal zijn, pas dan kan het leggen van de gietvloer echt beginnen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de ondergrond op te ruwen met machines maar ook door een geheel nieuwe ondervloer te leggen.

Aanbrengen van een primer

Het aanbrengen van een primer is de twee stap. Door de primer kan de gietvloer goed hechten aan de ondervloer, daarnaast verstevigt het de ondergrond. Hierdoor kan de vloer niet meer in de ondergrond trekken.

Er bestaan verschillende primers voor de soorten ondervloer. Het is belangrijk dat de juiste primer wordt gebruikt om het resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen. Wanneer de primer aangebracht is moet het geheel drogen, dit proces duurt ongeveer twaalf uren. Wanneer de primer droog is kan de schraplaag worden aangebracht.

De schraplaag aanbrengen

De derde stap is het aanbrengen van de schraplaag. Hierdoor worden alle oneffenheden in de vloer weggewerkt. Bovendien maakt dit de vloer taai en elastisch. Hierdoor wordt het resultaat van de gietvloer mooier, bovendien maakt dit het aanleggen een stuk makkelijker.

De dikte van de schraplaag is afhankelijk van de staat van de vloer. Bij een ruwe vloer moet er een vrij dikke schraplaag worden aangelegd. Net als de primer moet dit ook volledig drogen. Dit duurt gemiddeld achttien uren bij kamertemperatuur.

Als dit klaar is kan de gietvloer worden gelegd. Meer informatie over gietvloeren vind je op de website Hielkemavloeren.nl.

Leggen van de gietvloer

Het leggen van de gietvloer is vierde stap in het proces, het is belangrijk dat dit gebeurt nadat alles goed voorbereid en afgewerkt is. Anders is er een grote kans op oneffenheden. Een gietvloer wordt met de hand aangebracht om een mooi resultaat te krijgen. Tijdens deze stap zie je het grootste resultaat: de gekozen kleuren en stijlen worden hier namelijk zichtbaar. Je zou ook kunnen gaan voor meerdere kleuren.

De vloer wordt vervolgens netjes van buiten naar binnen gelegd. Wanneer de gehele gietvloer is gelegd is er nog één stap over: een beschermende coating aanbrengen.

Het beschermen van de gietvloer

Hoewel deze stap niet altijd noodzakelijk is wordt het toch geadviseerd om gebruik te maken van een beschermende coating voor de gietvloer. Hierdoor blijft de vloer nog langer in een goede staat, daarnaast krijg je een zijdematte afwerking. Deze coating zou je eventueel om de aantal jaren opnieuw kunnen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de vloer altijd in topkwaliteit blijft.

Na deze stappen kan je jarenlang genieten van de nieuwe gietvloer. Het is onderhoudsvriendelijk en bovendien een zeer bestendige vloer.

Wanneer je een gietvloer laat plaatsen, zou je eventueel ook meteen de vloer kunnen laten isoleren. Dit is makkelijk te combineren met het plaatsen van een gietvloer. Er is een kans dat je recht hebt op een subsidie wanneer je gedeeltes van je woning laat isoleren, meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl.