december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

houten-vloer-kopen-en-onderhouden

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Houten vloeren van hoge kwaliteit kunnen een leven lang meegaan en hebben in principe weinig onderhoud nodig. Maar als je helemaal niets aan onderhoud doet, dan wordt de vloer op den duur minder mooi. Dat wil je hoogstwaarschijnlijk niet! Lees daarom in dit blogartikel hoe je jouw houten vloer kunt onderhouden.

Houd het luchtvochtigheidspercentage in de gaten

Hout is een natuurproduct. Het neemt vocht op en laat het vocht weer los. In welke mate hout dat doet, hangt af van het luchtvochtigheidspercentage. Door het opnemen en loslaten van vocht, zetten de vloerdelen uit en krimpen ze. Dit wordt ook wel het ‘werken van hout’ genoemd.

Het hout werkt beperkt indien je het luchtvochtigheidspercentage in de ruimte ongeveer op een gelijk niveau weet te houden. Maar hoe doe je dat? Om te beginnen moet je het vochtigheidspercentage meten. Dat doe je met een hygrometer. Deze meter hang je op ooghoogte aan de muur, uit de zon en uit de tocht.

Het luchtvochtigheidspercentage beïnvloeden

Wanneer het luchtvochtigheidspercentage onder de 40 procent komt, kunnen de vloerdelen gaan krimpen. Zet in dat geval een luchtbevochtiger neer en kijk zo nu en dan of het luchtvochtigheidspercentage voldoende is toegenomen.

Het percentage kan ook te hoog worden, boven de 75 procent. In dat geval moet je de ruimte minder vochtig maken. Dat kan door te stoken of door een luchtontvochtiger te gebruiken.

De ideale luchtvochtigheid

Ik hoor je nu denken “maar wat is dan de ideale luchtvochtigheid?”. Probeer een vochtigheidspercentage van rond de 55% aan te houden. In de winter mag het percentage met ongeveer 15% dalen en in de zomer met ongeveer 15 procent stijgen. Dat is niet alleen het beste voor het hout, maar ook voor je gezondheid.

Je houten vloer schoonmaken

Een vloer van hout blijft langer mooi als je hem regelmatig schoonmaakt. Gebruik hiervoor speciale schoonmaakmiddelen voor houten vloeren. Echter, schoonmaken is op lange termijn onvoldoende om de vloer te beschermen tegen het ontstaan van slijtageplekken.

Slijtageplekken herstellen

Op vloerdelen waar veel overheen wordt gelopen ontstaan het snelst slijtageplekken. Deze plekken hebben een grijze kleur. Afhankelijk van de afwerklaag van de vloer kun je plekken wel of niet plaatselijk bijwerken.

Vloeren die een afwerklaag van lak hebben kunnen niet plaatselijk worden bijgewerkt. Vloeren met een afwerklaag van olie wel. Lak biedt echter betere bescherming dan olie, waardoor het opnieuw afwerken van de vloer minder snel nodig is.

Maar houten vloeren zijn, ongeacht of je de vloer met olie of lak laat afwerken, met een goede onderhoudsbeurt uitstekend te behandelen. Ze zien er daarna weer als nieuw uit! Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere soorten vloeren. Het kopen van een houten vloer is daardoor een investering waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben.