december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Soorten houten vloeren

Soorten houten vloeren

Soorten houten vloeren

Er zijn twee hoofdsoorten hardhout die worden gebruikt om houten vloeren te maken: massief en bewerkt. Beide soorten zijn gemaakt van 100% hout, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Er zijn twee hoofdsoorten hardhout die worden gebruikt om houten vloeren te maken: massief en bewerkt. Beide soorten zijn gemaakt van 100% hout, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Massief hardhout

Zoals je misschien al geraden hebt, zijn massief houten vloeren gemaakt van massief hout. Een plank is gemaakt uit één stuk hout. Een massief houten plank is meestal ongeveer drie centimeter dik, maar het kan zo vaak als nodig worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt. Een massieve houten vloer wordt permanent bevestigd op een ondervloer van multiplex of vergelijkbaar materiaal.

Hoewel massief hardhout een prachtige en unieke uitstraling heeft, zijn er enkele nadelen aan verbonden. Omdat alle planken zijn gemaakt van losse stukken hardhout, zullen de planken uitzetten en krimpen op basis van de temperatuur en vochtigheid. Daarom mogen massieve houten vloeren niet worden geïnstalleerd in bepaalde delen van het huis, zoals de kelder of keuken. Ook dient er een opening gelaten te worden waar de vloer en de muur samenkomen om ruimte te bieden bij het uitzetten en krimpen van de vloer.

Bewerkt hardhout

Een plank van bewerkt hardhout is gemaakt van verschillende stukken hout, meestal drie tot vijf, die in lagen met elkaar zijn verbonden. De bovenste laag is meestal hardhout met daaronder goedkopere lagen multiplex of andere houtsoorten. Bewerkt hardhout is goedkoper en gemakkelijker te installeren dan massief hardhout.

In tegenstelling tot massieve houten vloeren zullen bewerkte houten vloeren niet uitzetten en krimpen als gevolg van variaties in temperatuur en vochtigheid. Dit betekent dat het veilig te installeren is in bijna alle ruimtes van je huis. Het grootste nadeel van bewerkt hout is dat het misschien niet zo aantrekkelijk is als massief hardhout. Het is echter functioneler en kosteneffectiever.

Soorten afwerkingen

Ter plaatse afgewerkt

Ter plaatse afgewerkte vloeren zijn uniek en prachtig. Huiseigenaren hebben veel meer controle over hoe de vloer eruit zal zien en kunnen de planken op elke gewenste manier aanpassen. Het installeren vereist echter een hoog niveau van vaardigheid en vakmanschap. De meeste installateurs gebruiken een combinatie van harsen,oplosmiddelen en andere chemicaliën. Deze hebben tijd nodig om te drogen en uit te harden, een proces dat enkele dagen of weken kan duren. Gedurende deze tijd mogen er geen meubels op de vloer worden geplaatst. Elke vloer is uniek, duurzaam en gemakkelijker schoon te maken.

Kant-en-klaar

Een in de fabriek afgewerkte houten vloer is de gemakkelijkere en vaak goedkopere keuze van de twee. Ze zijn veel eenvoudiger en sneller te installeren, waardoor je het gemakkelijk zelf kunt doen. Er worden geen chemicaliën, geuren of stof bij de installatie geleverd, zodat je de houten vloer vrijwel onmiddellijk kunt gebruiken. Deze vloeren zijn echter soms moeilijker schoon te maken.

Houtsoorten

Er zijn veel verschillende soorten hout om uit te kiezen, van gewoon tot uniek. Hieronder hebben we er slechts een paar opgesomd.

Eik
Kers
Esdoorn
Okkernoot
As
Bamboe
Mahonie
Teak
Jarrah