december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Vloer zelf leggen of laten doen?

Wie gekozen heeft voor een vinyl-, laminaat- of houten vloer staat direct voor de keuze om de vloer zelf te leggen of dit te laten uitbesteden. Het is natuurlijk aantrekkelijk om zelf aan de slag te gaan, je bespaart immers de kosten voor het laten leggen van een vloer. Wat is dus wijsheid? Wanneer laat je een vloer leggen of doe je het zelf? In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen.

Wat is de kwaliteit van de ondervloer?

Het is belangrijk om een vloer te leggen op een egale ondergrond. In alle gevallen leg je eerst een kunststof, geluiddempende ondervloer voordat de definitieve vloer geplaatst wordt. Maar ook deze ondervloer dient op een egale vloer geplaatst te worden. Is jouw vloer van beton, dan kun je deze egaliseren met het product Egaline. Dit betekent wel een klus apart, de Egaline moet goed egaal verspreid worden, dient daarnaast behandeld te worden tegen luchtbellen en moet dagen drogen (zonder tocht). Ligt deze vloer er eenmaal, dan kun je de ondervloer er overheen plaatsen. De vraag is alleen: doe je het zelf of laat je de vloer leggen?

Zelf een vloer leggen?

Wat zijn de voordelen van een vloer laten leggen ten opzichte van zelf uitvoeren? Het gaat er om dat je overige enige kluservaring beschikt om zelf een vloer te leggen. Kluservaring biedt inzicht in hoe de dingen werken en laat je zien of je capabel bent om dergelijke klussen uit te voeren.

Haal je de houten- of laminaatvloer zelf op bij de leverancier, vervoer dit dan met een bestelbusje en niet in je personenauto. Je zult de eerste niet zijn waarbij de vering van de auto is doorgezakt door het loodzware gewicht van vele pakken hout.

Het zelf plaatsen van een vloer brengt enig risico met zich mee. Je wilt een strak eindresultaat en het laatste wat je wilt is de vloer beschadigen of amateuristisch gelegd hebben. Bedenk je dat een vloer met ondervloer altijd een stukje hoger komt te liggen. Ga daarom na of deuren nog gemakkelijk open kunnen bij deze ophoging.

Houd rekening met de ligging van het hout patroon; houtpatronen leg je in de lengte, niet in de breedte. Het leggen van een houten- of laminaatvloer is puzzelen. Het begin en eindpunt zijn relatief het lastigste, doordat de houtdelen hier wisselende lengtes moeten hebben. Leg de vloer nooit volledig tegen de muur aan, maar houd zo’n 1 cm afstand – hierover plaats je in een later stadium de plinten.

Waarom een vloer laten leggen?

De specialist, dit kan ook gewoon een aannemer zijn, kent de fijne kneepjes van het vak. Hij weet waar rekening mee dient te worden gehouden en zorgt voor een verbluffend eindresultaat in een relatief korte tijd. Je hoeft niet bang te zijn voor product beschadigingen. Oneffenheden van de ondervloer worden vakkundig aangepakt, iets wat ook erg belangrijk is bij het leggen van een vinylvloer.

Als klant word je volledig ontzorgt en hoef je bovenal niet bang te zijn of het allemaal wel gaat lukken: dat is het grote voordeel van een vloer laten leggen!