februari 5, 2023

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Kalkaanslag op badkamertegels verwijderen: 3 tips

In elke ruimte waar water wordt gebruikt, loopt men het risico op het ontstaan van kalkaanslag. Dit is simpelweg niet te voorkomen. Gelukkig is dit niet direct het einde van de wereld. Kalkaanslag is – zeker als je hier snel bij bent – relatief eenvoudig te verwijderen. Maar dan moet je wel weten hoe je dit precies moet aanpakken. Heb je geen idee? En is de badkamer inmiddels bezaaid met kalkaanslag? Dan wordt het hoog tijd om hier werk van te gaan maken. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om alles te verwijderen. Daarom vind je hier drie handige tips.

1.      Voorkomen is beter dan genezen

Hardnekkige kalk verwijderen is geen eenvoudig klusje. Zeker niet als het er echt al een tijd zit. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is kalkaanslag meestal niet helemaal te voorkomen. Het water in Nederland bevat nou eenmaal kalk. Zeker in ruimtes waar veel water wordt gebruikt, zoals de badkamer, zal dit dan ook uiteindelijk aanslag veroorzaken.

Je kunt er wel voor zorgen dat het niet zo heftig wordt. Kalkaanslag ontstaat namelijk vooral wanneer oppervlakken niet goed gedroogd wordt. Wanneer je ervoor zorgt dat de ruimte zo droog mogelijk blijft en je dus ook al het sanitair en de tegels afdroogt na gebruik, kan er veel minder kalkaanslag ontstaan.

Wil je echt definitief minder last van kalkaanslag hebben? Zonder dat je hiervoor heel wat extra tijd moet uittrekken? Dan is een waterontharder de beste oplossing. Hierbij worden de ergste schadelijke stoffen uit het water verwijderd en zal er minder kalk optreden.

2.      Koop de juiste schoonmaakproducten

Als je echt hardnekkige kalk wil aanpakken, dan heb je bijna geen andere keus dan kwalitatieve schoonmaakproducten te kopen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de bestrijding van kalk. Op die manier hoef je niet zelf te rommelen met zelfgemaakte producten. Je weet zeker dat deze ervoor bedoeld zijn en dat ze ook daadwerkelijk effectief zullen zijn. Natuurlijk zijn er ook enkele grootmoeders tips waarmee je met natuurlijke producten hetzelfde resultaat kunt behalen. Althans, dat zeggen ze. In de praktijk blijkt vaak dat je veel te lang bezig bent en dan nog niet helemaal gelukkig bent met het resultaat. Kortom: bespaar jezelf een heleboel tijd en extra energie en koop direct wat je nodig hebt.

3.      Vergeet ook het sanitair niet

Als je de badkamertegels hebt aangepakt is het ook belangrijk om naar het sanitair te kijken. Wees je ervan bewust dat niet alle aanslag direct zichtbaar zal zijn. Kalkaanslag bevindt zich zeker niet altijd op de meest zichtbare oppervlakken. Ze bevinden zich ook in de binnenkant van kranen, leidingen, douches en zelfs bij de afvoer. Wanneer dit niet tijdig wordt aangepakt, kunnen de leidingen hierdoor zelfs gaan verstoppen.

Niet zichtbare kalkaanslag verwijderen is een flinke uitdaging. Ook omdat je hier niet vaak bij kan komen. De enige manier om dit te voorkomen is door een waterontharder te installeren.