december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Wat is asbest en wat kan je er tegen doen

Wat is asbest en wat kan je er tegen doen

Wat is asbest en wat kan je er tegen doen?

U wilt geen asbest in uw huis aantreffen. Het is algemeen bekend dat dit materiaal schadelijk voor de gezondheid is, echter misschien is het niet zo algemeen bekend als schimmel. Asbesthoudende materialen zijn niet altijd gevaarlijk – maar ze kunnen het wel zijn. Daarom is het belangrijk te weten of iets asbest bevat en wat u moet doen als het materiaal moet worden verwijderd. In dit artikel gaan we in op wat asbest is, waarom het zo gevaarlijk is, waar het zich voornamelijk bevindt en wat je moet doen om het te verwijderen.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit zachte, flexibele vezels die hittebestendig zijn. Asbest werd vroeger gebruikt in bouwmaterialen. Het gebruik ervan is nog steeds toegestaan in sommige landen zolang het minder dan 1% van het product uitmaakt. Het direct inademen van de vezels veroorzaakt in het ergste geval kanker en andere ziekten waardoor het vaak verwijderd moet worden bij een verbouwing. Omdat het een schadelijk materiaal is kiezen de meeste mensen ervoor om hier een specialist voor in te huren. Als het om grote gebouwen gaat dan is er een complete asbestsanering nodig.

Waar vind je asbest?

Asbest is vooral in gebouwen terug te vinden die meer dan 30 jaar oud zijn. In kantoorgebouwen maar ook in huizen. Vaak zit het in de badkamer of op daken. Het is bijvoorbeeld bekend dat veel oude golfplaten die gebruikt worden voor daken asbesthoudend materiaal bevatten. Andere plaatsen waar eigenaars van oudere huizen zich misschien niet bewust van zijn dat er asbest op de loer ligt, zijn verlichtingsarmaturen, verf en pleisterwerk en vensterglas. 

Waar vind je asbest
Waar vind je asbest

Hoe asbest verwijderen?

Schakel eerst een professional in om uw huis goed te laten onderzoeken. Als u een plaatselijke inspecteur belt, moet u er zeker van zijn dat hij of zij zich bezighoudt met asbestsanering, en in sommige gevallen is een specifieke asbestsaneringsaannemer vereist. Een professional heeft de mogelijkheid om de zaak veilig te controleren en het juiste protocol te volgen om te zorgen dat niemand wordt blootgesteld aan schadelijke asbestvezels.