december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Vocht in je huis

Hoe ga je om met een vochtige woning?

Misschien heb je het vermoeden dat je teveel vocht in huis hebt. Dit kun je dan vaak al snel merken, en daarom is het goed om te weten hoe je het kunt herkennen. Misschien merk je wel dat er een muffe lucht hangt, je kunt ook last krijgen van je gezondheid en merken dat het altijd koud blijft. Goed dat je dan actie gaat ondernemen. 

Oorzaken vocht in huis

Er zijn diverse oorzaken waardoor je last kunt krijgen van vocht in huis:

  • Vocht in bouwmaterialen, dit zie je vaak bij woningen die net gerenoveerd zijn of net gebouwd zijn. 
  • Lekkage in de woning, woning onderhouden is belangrijk, door flinke regenval kan er snel een lekkage ontstaan.
  • Condens, douchen en koken veroorzaken condens. Goed ventileren is dan belangrijk (het vocht moet ergens heen kunnen)! 
  • Doorslaand vocht, hier krijg je mee te maken wanneer regenwater door de buitenmuur heen komt en dan wordt het vocht opgenomen door de muur. 
  • Optrekkende vocht, muren kun je laten injecteren om dit te voorkomen. 

Doe wat aan vocht in huis!

Het is natuurlijk altijd vervelend als je last hebt van vocht in huis. Wat je er aan kunt doen, hangt van de oorzaak af. Maar ventileren is iets wat je sowieso altijd goed moet doen, net als het onderhouden van je woning. Als je namelijk goed gaat ventileren, dan zorg je dat het vocht ook naar buiten kan en niet in een ruimte blijft hangen (zoals een keuken of badkamer). Was kun je ook maar beter buiten drogen, zodat het vocht niet in de ruimte blijft hangen. Zo zijn er nog tientallen dingen op te noemen die je maar beter niet kunt doen. Maar ga eerst op zoek naar de oorzaak van het vocht in je huis, kijk dan welke stappen je kunt ondernemen en wanneer je er niet uitkomt laat dan een expert meekijken. Het is namelijk voor je gezondheid niet goed om in een vochtige woning te leven.