februari 5, 2023

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Vloer verwarming aanleggen bij een nieuwe vloer

Vloer verwarming aanleggen bij een nieuwe vloer

Vloer verwarming is een must indien er op jouw vloer geen tapijt komt, en laat dit nu meestal het geval zijn. Stenen vloeren zijn veel voorkomende vloeren in moderne woningen, maar deze voelen tijdens de winter behoorlijk onbehaaglijk aan met optrekkende kou. Om deze reden wordt er vaak gekozen voor de aanleg van vloer verwarming, want dit biedt een perfecte, egaal verdeelde warmte door de hele woonruimte. Doordat de warmte dermate goed verdeeld wordt, kun je er zelfs voor kiezen om geen radiatoren te plaatsen. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van vloer verwarming.

Voordelen van vloer verwarming

Heb jij een kale vloer en overweeg je vloer verwarming te nemen? In dat geval is het vaak niet eens meer nodig om radiatoren in je woonkamer te gebruiken of te plaatsen. Vloer verwarming kent een optimale warmte verspreiding door het hele vertrek en is ook nog eens energiezuiniger stoken, mits je geen verouderde CV ketel in gebruik hebt. Het rendement van warmwater verspreiding via vloer verwarming is een stuk gunstiger dan de verspreiding via radiatoren, iets om rekening mee te houden bij de overweging voor vloer verwarming.

Zonder vloer verwarming is het ’s winters lastiger een woonkamer behaaglijk te krijgen dan mét vloer verwarming. Kou en tocht, optrekkende vanuit de kruipruimte krijgen meer speelruimte. Door de kruipruimte goed te isoleren kan de tocht weggenomen worden, de kou echter blijft optrekken. Vloer verwarming is een slimme keuze als hoofdverwarming in je woning.

Wanneer wel of geen vloer verwarming?

De keuze voor vloer verwarming bij de verlijmbare PVC vloer, vinyl vloer of stenen vloer is prima, dergelijke vloeren geleiden optimaal de warmtebron. Andere type vloeren kunnen minder geschikt zijn, zoals houten vloeren (hout kan uitzetten of juist krimpen), maar ook de laminaatvloer is niet vanzelfsprekend geschikt (afhankelijk van het type laminaat). Dit geldt ook voor tapijt. Tapijt kan de warmte juist blokkeren, of moeizaam doorlaten. Dit is afhankelijk van jouw tapijt (informeer hiernaar bij de specialist).

Welke vloer verwarming past bij mijn vloer?

In principe zijn er met name twee type vloer verwarmingen die veel voorkomend zijn, dit zijn de zwevende dekvloer en het droog vloerverwarmingssysteem. Afhankelijk van jouw bestaande ondervloer kies je voor een van beide systemen.

Kenmerken zwevende dekvloer:

  • Hierbij liggen de buizen dichter op de vloer, wat voor een snellere verwarming zorgt
  • De aanschafprijs is voordeliger ten opzichte van het droge vloerverwarmingssysteem
  • De vloer komt echter hoger te liggen bij dit type vloer verwarming
  • Het is lastig om deze vloer verwarming zelf te plaatsen

Kenmerken droog vloerverwarmingssysteem:

  • Zeer energiezuinige vloer verwarming
  • De vloer wordt niet drastische verhoogt bij de aanleg
  • Aanleg van deze vloer verwarming kun je zelf uitvoeren
  • Duurder in aanschaf

Tot slot, zelf leggen of laten uitvoeren?

Wie beschikt over technisch inzicht en enige kluservaring heeft kan ervoor kiezen om de vloer verwarming zelf te leggen. De benodigdheden voor de volledige aanleg van het droog vloerverwarmingssysteem zijn bij de specialist verkrijgbaar, evenals een gedetailleerde omschrijving van de procedure.

Valt de keuze op de zwevende dekvloer, dan laat je dit liever uitvoeren.