december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

Wat is de beste vloerisolatie

Wat is de beste vloerisolatie?

Woningisolatie is een belangrijk aspect van de verduurzaming van onze woningen. Je zult immers harder moeten stoken om hetzelfde warmterendement te kunnen behalen als bij een goed geïsoleerde woning. Dit betekent niet alleen een aanslag op je portemonnee, maar ook op het milieu. Daarbij komt nog dat het binnenshuis onbehaaglijk blijft aanvoelen wanneer tocht en koude straling teveel ruimte krijgen. Optrekkende kou kan vanuit de buitenmuren komen, maar ook vanuit de vloer. Spouwmuurisolatie is dan ook zeer aan te raden.

Optrekkende kou is een veel voorkomend probleem, ook bij nieuwere woningen. Met het reduceren van optrekkende kou, middels vloerisolatie, wordt een groot deel van het onbehaaglijke gevoel weggenomen. Het verschil tussen een goed geïsoleerde vloer en matig geïsoleerde vloer is groot. Maar wat is nu de beste vloerisolatie? In dit artikel nemen we diverse mogelijkheden en aandachtspunten met je door.

Vloerisolatie mogelijkheden

In principe bestaan er twee mogelijkheden om de vloer te isoleren: vanaf de onderzijde, dus via de kruipruimte, of aan de bovenzijde. Welke van deze twee opties mogelijk zijn hangt af van je woonsituatie. Daar waar de kruipruimte minimaal 50 cm diepte kent, is het mogelijk om vanaf de onderzijde te isoleren.

De vloer vanaf de bovenzijde isoleren is in principe altijd mogelijk, maar de vraag is hoe rendabel dit is. Wie een stenen vloer heeft zal deze niet verwijderen om isolatiefolie aan te brengen en de vloer opnieuw te betegelen of gieten. Wil je vanaf de bovenzijde isoleren, dan is dit het gemakkelijkste uitvoerbaar wanneer de bovenvloer gemakkelijk per deel te verwijderen is, zoals in het geval van een houten vloer, of vloeren met vloerbedekking. De bovenvloer wordt dan vrijwel altijd met isolatiefolie geïsoleerd.

Kruipruimte isoleren, zeer effectief

Als het even kan laat je de kruipruimte isoleren, dit is de meest effectieve methode, vooral ook omdat de isolatielaag hier dikker aangelegd kan worden dan boven op de vloer. Het is echter helaas niet altijd mogelijk om de kruipruimte te laten isoleren, er moet immers ruimte genoeg aanwezig zijn om je te begeven in de kruipruimte. De minimale hoogte om (liggend/ tijgerend) de werkzaamheden uit te kunnen voeren moet zo’n 50 cm. zijn. 

De meest gebruikte methode om de kruipruimte te isoleren is met materialen als steenwol, glaswol, kurk, thermokussens, maar ook pur schuim. De laag wordt aangebracht aan de onderzijde van de vloer, hoewel er soms ook gekozen wordt om de kruipruimte bodem te isoleren, maar dit is afhankelijk van de situatie ter plekke. 

Terugverdienmodel?

Vloerisolatie aanbrengen vanuit de kruipruimte bedraagt ca. 1500 / 2000 euro per woning (afhankelijk van de oppervlakte). Gemiddeld bespaart een huishouden ongeveer 300 kubieke meter gas per jaar na de vloerisolatie. Gezien de huidige gasprijzen levert dit een rendement op van 450 euro per jaar aan besparing op gas. In dat geval verdient de vloerisolatie zichzelf binnen zo’n 4 tot 6 jaar terug (rekening houdend met fluctuerende gasprijzen). Ga er daarbij ook nog eens vanuit dat de vloerisolatie meerdere decennia meegaat. De investering maakt het dus meer dan de moeite waard.