december 9, 2022

Alles over pvc vloeren, gietvloeren, laminaat, vloerisolatie

Alles over vloeren, gietvloeren, pvc vloeren, houten vloeren, laminaat vloeren, betonvloeren

vloerverkoeling

Wat is vloerverkoeling?

Voor warme dagen is het heerlijk als de vloer in je huis lekker koel is. Met je blote voeten op een koele vloer lopen, zorgt dat je zelf ook afkoelt. Bovendien zorgt het dat de lucht in de ruimte wat afkoelt, waardoor het klimaat in je huis aangenamer wordt. In sommige huizen is de vloer vanzelf lekker koel, maar als jij niet gezegend bent met zo’n huis dan is vloerverkoeling een oplossing. Maar wat is dat en hoe werkt het eigenlijk?

Wat is vloerverkoeling?

Vloerverkoeling bestaat uit een systeem van leidingen die door je vloer lopen. De leidingen zijn gevuld met water met een temperatuur van 15 tot 18 graden Celsius. Je zou misschien denken dat je heel koud water nodig hebt om te kunnen koelen, maar 18 graden is meestal koud genoeg. Als het in de zomer warm is dan wordt de vloer dus door dit water afgekoeld. Dat is lekker aan je voeten, maar het zorgt er ook voor dat de temperatuur in de hele ruimte wat lager wordt. Slechts een paar graden koelen biedt immers al veel verkoeling.

Vloerverkoeling in combinatie met vloerverwarming

Vloerverkoeling werkt dus eigenlijk hetzelfde als vloerverwarming. Voor vloerverwarming heb je ook leidingen door de vloer lopen, alleen loopt er dan warm water doorheen. Beide systemen kan je daarom ook uitstekend combineren. Het is belangrijk dat je leidingen gebruikt die geschikt zijn voor zowel warm als voor koud water. Bovendien moet er een regelunit geïnstalleerd worden, die de temperatuur van het water regelt, dus of er koud of warm water doorheen stroomt. Maar als je dit systeem eenmaal aan hebt laten leggen, heb je een systeem in huis dat werkt als verwarming en verkoeling.

Waar moet je op letten bij vloerverkoeling?

Voor de aanleg en het gebruik van vloerverkoeling is de vloer erg belangrijk. Als je namelijk een houten vloer hebt, is het belangrijk om te letten op condensvorming. Bij het gebruik van te koud water kan er namelijk condens ontstaan op de vloer. Laminaat en hout kan slecht tegen vocht, waardoor condens kan zorgen voor beschadiging aan je vloer. Een PVC-vloer en tegels kunnen beter tegen vocht en zullen niet beschadigen. Toch wil je voorkomen dat je vloer te vochtig wordt. Dat kan door water van minimaal 18 graden door de leidingen te laten stromen. Dan voelt de vloer namelijk nog wel koel aan, maar is de vloer niet te koud en trekt deze geen vocht aan